Kako odabrati kamin za dom?

Izbor pravog kamina nije lak zadatak. Iako stručnjaci i razni izvori na internetu mogu biti od velike pomoći u pogledu tehničkih karakteristika, o stilu kamina moramo sami da odlučujemo - jer na njegov izbor utiču naš ukus i dekor našeg doma.

Kamin može biti ukras sobe, ali se može čak i sakriti u nekom od uglova. Ono što se svakako ne može poreći, jeste da kamin može značajno da promeni raspoloženje sobe, u pozitivnom smeru. Iako je dobra ideja da se svi oslanjaju na svoj ukus prilikom odabira odgovarajućeg stila kamina, pripremili smo vam nekoliko smernica, koje će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Kombinujte stil kamina sa dizajnom doma!

Bez obzira da li ugrađujete novi kamin ili renovirate unutrašnjost kuće sa već postojećim kaminom, bitno je da stil kompletnog enterijera bude usklađen. Neke kombinacije su van granica ukusa, pa tako na primer nećemo kombinovati kamin uokviren mermerom u moderno nameštenom stanu, jer ovom stilu odgovara lep, čist dizajn. Međutim, klasično dizajnirani kamin sa oblogom od kamena može savršeno da se uklopi u tradicionalno uređen enterijer.

Uverite se da se odabrani kamin uklapa u raspored i dizajn prostorije. Važno je uskladiti stil, ali se ne sme zaboraviti ni funkcionalnost. Možda želimo lep kamin u kuhinji kako bi se postigla domaća atmosfera, ali moramo dobro razmisliti koliko nam je toplote potrebno u ovom delu kuće.

Ni u dnevnoj sobi nije svejedno gde ćemo postaviti kamin. Osim tehničkih ograničenja, mora se obratiti pažnja i na estetiku. Ako je kamen namenjen da bude dekorativan, ne treba ga sakriti komadom nameštaja. Naravno, ne želimo ni da kamin bude prevelik, jer će tako previše da dominira prostorom i sve će biti potisnuto u drugi plan.

Uvek imajte na umu šta zaista želite da postignete!

Moramo dobro da razmislimo zašto želimo kamin u svom domu – da li će nam služiti za grejanje, da li ćemo koristiti veselu vatru kao element za popravljanje raspoloženja i stvaranje jedinstvene atmosfere ili će kamin jednostavno biti dekorativan u kombinaciji sa zanimljivom oblogom? Na izbor kamina će svakako uticati i budžet koji je na raspolaganju. Naravno, neko jeftinije rešenje ne mora nužno da znači da se moramo odreći svojih ideja.
 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".