Koja je razlika između nadgradnih i ugradnih kamina?

Ukoliko razmišljate o kupovini električnog kamina, prvo treba da utvrdite kakav kamin će odgovarati enterijeru vašeg doma. Da li praviti zidove za ugradnju kamina, ili su nadgradni kamini za vas adekvatnija opcija? Da li želite da kombinujete kamin sa raznim policama za knjige ili umetničkim delima? Svako od ovih rešenja zahteva električni kamin posebnog stila i dimenzija, kako bi se stvorila željena atmosfera i soba pretvorila u udobno sklonište.

Ugradni električni kamini

Kako sam naziv govori, ugradni kamini se nalaze unutar zida. Postavljanjem prednje strane kamina u ravni sa zidom se dobija moderan izgled. Zid u koji je ugrađen kamin može da bude vrlo jednostavan ili složen. Mnogi se prilikom uređenja svog doma odlučuju da osim kamina, u zid ugrade razne police, ormane za skladištenje ili televizor. Takođe, izborom ugradnog kamina se u zidu mogu sakriti električne instalacije kako bi prostorija delovala urednije.

Nadgradni električni kamini

Postoji veliki izbor kamina savremenog izgleda, različitih dimenzija i oblika. U nadgradne spadaju oni kamini, koji mogu da se postave na zid ili su samostojeći. U svakom slučaju, oni daju snažan vizuelni efekat. Nadgradni kamini se mogu postaviti da stoje sami uz zid, ili se oko njih mogu postaviti police i ormani, kako bi se dobio sličan efekat kao kod ugradnih kamina. Po današnjim trendovima uređenja prostora, kamini se najčešće postavljaju na centralni deo velikog zida prostorije ili kao razdelnik između otvorene kuhinje i dnevne sobe.

Po čemu se razlikuju ovi tipovi električnih kamina?

Najprostije rečeno, ugradni kamini su deo kuće, integrišu se u zid i tako čine jednu celinu sa ormanima ili dekorativnim policama, dok su samostojeći ili nazidni kamini ispred zida, odnosno izvan zidnih konstrukcija.

Iako postoji razlika u načinu postavljanja, obe vrste kamina funkcionišu na isti način. Oni obezbeđuju toplotu u prostoriji, a njihova jačina i veličina određuju za koliki prostor su namenjeni.

Odabir ugradnog električnog kamina zahteva izgradnju zida, međutim to je savršen momenat kako bi se kamin povezao direktno na električnu instalaciju kuće. To znači da u prostoriji neće biti vidljivi kablovi, a bezbednost dece i kućnih ljubimaca će biti veća jer neće postojati ni utičnice. Samostojeći i nazidni električni kamini ne zahtevaju dodatne radove u kući, ali će kablovi učiniti da prostorija izgleda neurednije, pogotovo ukoliko se utičnica ne nalazi u blizini mesta određenog za postavljanje kamina.

Zaključak

Postoji širok spektar kamina koji omogućavaju različita dizajnerska rešenja za enterijer. Bilo da se u vaš koncept uklapa ugradni ili nadgradni kamin, razmislite o načinu povezivanja na električnu mrežu. Ukoliko pažljivo izaberete i dekorativne elemente koji će zajedno sa električnim kaminom činiti jednu celinu, sasvim sigurno ćete sledeće zime uživati u toplini i lepoti vaše dnevne sobe.
 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".