Kako da bezbedno koristite LED kamine

Kada se odlučite za kupovinu LED kamina, sigurni smo da želite da ga što pre postavite i uključite, ali pre nego što dođe do toga, upoznajte se sa najvažnijim bezbednosnim savetima, kako biste izbegli povredu ili požar.

Bezbednosti saveti

  • LED kamini se uključuju u utičnicu. Međutim, ako utičnica nije dovoljno blizu kaminu, ni u kom slučaju nemojte koristiti produžni kabel. Produžni kabel će se lako preopteretiti, što može dovesti do požara. U ovakvoj situaciji je najpametnije da približite kamin utičnici, ili ukoliko to nije moguće, pozovete električara da pomeri utičnicu bliže kaminu.
  • Grejni element će se jako ugrejati kada je LED kamin uključen. Iako se električni kamini spolja ne zagrevaju, ipak treba biti oprezan u okolini njih.
  •  LED kamini imaju otvore, kroz koje ulazi svež vazduh i izlazi toplota. Kada postavljate kamin, uverite se da ovi otvori nisu blokirani, kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Nikad nemojte kačiti predmete na kamin – i nemojte da sušite veš na njemu.
  • Kada ne koristite LED kamin, ugasite ga i isključite iz struje. Ovo je posebno važno, ukoliko u domaćinstvu živi i dete. Deca su radoznala, pa postoji mogućnost da će pokušati da pritiskaju tastere na kaminu. Ako kamin nije uključen u struju, ne može slučajno da se aktivira.
  • Potrebno je da često proveravate utikač i kabel. Nije redak slučaj, da se kablovi vremenom istroše ili oštete. Struja potrebna za rad električnih kamina može da ošteti i oblogu na žici. Ako primetite da je kabel oštećen, prestanite sa korišćenjem kamina i pozovite profesionalca da popravi uređaj.
  • Ne ostavljajte decu i ljubimce bez nadzora u okolini kamina. Deca mogu da pokušaju da uguraju manje predmete u ventile, što može da dovede do požara.
  • Električni kamin ne sme da se instalira u kupatilima ili na drugim vlažnim mestima. Vodu i druge tečnosti držite podalje od LED kamina. Ukoliko imate model sa policom, nemojte stavljati vaze sa vodom ili pića na policu.

Da li je bezbedno ostaviti LED kamin da radi preko noći?

LED kamini su dizajnirani da budu bezbedni, stoga nema potrebe da se isključuju preko noći. Iako možete ostaviti kamin da radi bez nadzora, morate biti svesni da za LED kamine važe sve opasnosti, koje su karakteristične za ostale električne uređaje. Ukoliko želite da izbegnete neprijatne situacije, prilikom ostavljanja kamina da radi preko noći, pratite neophodne bezbednosne protokole.

Ako želite da održavate temperaturu i tokom noći, kamin možete ostaviti da radi. Međutim, ako nije neophodno da se temperatura održi i preko noći, najbolje je da ugasite električni kamin dok spavate. Kada znate da ćete provesti duže vreme van svog doma, najbolje je da ugasite kamin i da ga isključite iz struje.

Preporučljivo je, da prilikom rada LED kamina koristite termostat za održavanje adekvatne temperature. Odaberite nivo temperature, koji će učiniti da se osećate prijatno. Termostat će zaštititi kamin od pregrejavanja – kada grejni elementi postanu previše vrući, kamin će se ugasiti, a kad temperatura padne ispod određenog nivoa, grejanje će se ponovo uključiti.

Pre uključivanja LED kamina je preporučljivo proveriti, da li oko kamina postoji nešto, što bi se moglo zapaliti. Veoma je važno, da oko kamina uvek bude dovoljno praznog prostora. Još jednom podsećamo – tečnosti nemojte držati na kaminu!

Kada je preporučljivo isključiti LED kamin?

Korišćenje električne energije košta. Čak i pored podešavanja nižih temperatura, LED kamin će povećati račun za struju, ako je kamin duže uključen. Ukoliko ne želite iznenađenja na računu, pre odlaska od kuće proverite, da li ste ugasili električni kamin.

 

Pogledajte naše proizvode:
https://dals.rs/elektricni-led-kamini-i-grejalice/proizvodi/120/

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".