Korisne informacije za pomoć pri izboru kamina

Kada kupujete kamin, cilj je da odaberete model koji će pružiti dovoljnu količinu toplote, ali i doprineti stvaranju privlačne atmosfere u hladnijim zimskim danima. Mnogi se opredeljuju za klasične, ugrađene kamine, ali postoje mnoge druge opcije.

Baš zbog brojnih mogućnosti, mnogi se izgube u lavirintu kupovine kamina. U nastavku smo pripremili nekoliko važnih osobina kamina, sa ciljem da vam pomognemo prilikom odabira!

Kakve vrste kamina postoje?

Zidni/ugradni kamini – ova vrsta kamina se uklapa u zid. U svom domu možete ozidati zanimljiv okvir za kamin kako biste postigli tradicionalni izgled.

Etažni kamini – najlakše ih je postaviti u blizini dimnjaka. Postoji veliki izbor modela različitih dimenzija. Širok izbor etažnih kamina donosi i različite tehničke mogućnosti.

Električni kamini – izgledaju ultra moderno i montiraju se na zid veoma lako. Temperatura se podešava pomoću daljinskog upravljača, a LED tehnologija omogućuje vrlo realističan izgled plamena.

Koje su prednosti i nedostaci različitih vrsta kamina?

Kamini na drva – predstavljaju najklasičnije rešenje. Njihova glavna prednost je tradicionalni izgled i jedinstveni doživljaj pucketanja dok vatra gori. Nedostatak je što zahtevaju klasičan dimnjak i puno održavanja. Dimnjak je vrlo važno redovno čistiti, a kamin je potrebno nadgledati konstantno tokom upotrebe iz bezbednosnih razloga.

Električni kamini – kod ove vrste, izvor toplote su zagrejane žice, dok se toplota unutar prostorije distribuira pomoću ventilatora koji su ugrađeni u kamin. Realističan izgled plamena se postiže zahvaljujući LED tehnologiji, a glavna prednost električnih kamina je to što su potpuno bezbedni za korištenje čak i u prisustvu dece ili kućnih ljubimaca. S obzirom da rade na struju, mogu se postaviti na bilo koji zid i nije im potreban dimnjak.

Plinski kamini – mogu se priključiti na gasnu mrežu ukoliko postoje instalacije u kući ili na plinsku bocu. Osim što imaju dobru efikasnost grejanja, takođe pružaju lep estetski doživljaj. Za njihovu instalaciju je potrebno prethodno planiranje, a zahtevaju i dimnjak. 

Naravno, postoji niz karakteristika koje vredi uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o izboru odgovarajućeg kamina za vaše domaćinstvo i preporuka je da se dodatno konsultujete sa stručnim licem.
 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".